T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / SARUHANLI - Yılmaz- Şehit Mustafa Sonkaya İlkokulu

Faydalı Bilgiler

EN İYİ GIDALAR

1- Koyu yeşil yapraklı her türlü sebze ile yeşillik diye tanımladığımız doğal lezzetlerin tamamı. Mesela ıspanak, pancar, marul, maydanoz, roka, tere, fesleğen, nane, kekik, kuzukulağı, dereotu. Her türlü sebzenin her çeşit turşusu.

 

2- Meyvelerin az şekerli ve taze olanları. Örneğin her türlü böğürtlen, koyu kırmızı, mor ya da siyah meyvelerin tamamı. Nar, çilek. Turunçgillerin hepsi. 

3- Soğan, sarımsak ve saz arkadaşları: Mesela pırasa, taze yeşil soğan.

 

4- Kırmızı-mor mucizelerden oluşan sebze ve bakliyat ailesi. Öncelikle de domates, kırmızı pancar, mor lahana. Sonra da siyah fasulye, beluga ve yeşil ya da kırmızı mercimek...

 

5- Her türlü kuruyemiş. Özellikle de ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, Antep fıstığı. Tabii olanı, kavrulmayanı, tuzlanmayanı, taze olanı... Ayrıca her türlü çekirdek ve tohum. Öncelikle de kabak ve ayçiçeği çekirdeği, susam, keten tohumu. Onların da kavrulmayanı, tuzlanmayanı...

 

6- Baklagillerin tamamı: Sırasıyla mercimek, kırmızı/mor/beyaz kuru fasulye, maş, bezelye, börülce, bakla ve nohut..

.

7- Lahana grubu: Beyaz, karalahana, karnabahar, turp ve arkadaşları.

 

8- Balıkların tamamı. Özellikle de soğuk sularda doğal ortamda yetişen yağlı küçük balıklar. (Yavru, bebek balıklar değil!)

 

9- Yumurta. Tabii ki serbest dolaşan tavukların yumurtaları. 

10- Yoğurt. Muhakkak ki ev yapımı probiyotik zengini halis köy yoğurdu.,

 

EN KÖTÜLER

 

1- Şekerlerin her türlüsü.

2- İşlenmiş beyaz un ve undan üretilen her türlü besin. Bilhassa beyaz ekmek, fırın-pastane ürünü atıştırmalıklar ve paketlenmiş atıştırmalıklar.

3- Kola, fosforik asit, tatlandırıcı, mısır şurubu, aroma, gaz içeren her türlü içecek. Yani gazozlar, kolalı meşrubatlar, buzlu çaylar ve endüstriyel limonatalar.

4- Cipslerin her türlüsü ama ille de ve öncelikle patatesten yapılanları. Ve tabii ki kızartılmış patates. Özellikle de fastfood zincirlerinin patates 

kızartmaları.

5- İşlenmiş etlerin tamamı. Öncelikle de salam ve sosis, tütsülenmiş etler...

6- Kızartılmış her türlü yiyecek, bilhassa tekrar tekrar kullanılan kızartmalık yağlarda hazırlanmış fastfood kızartmalıklar. Pek sevdiğimiz ev yapımı sebze kızartmaları. İlle de yiyecekseniz bari tek kızartmalık yağda pişirin ve üzerine bol bol sarımsaklı yoğurt ekleyin...

7- Yağda kızartılmış unlu, şekerli tatlıların tamamı.

8- Yanmış unlu, nişastalı yiyecekler. Mesela kızartılmış ekmek, yanık bisküviler, yanık pastane-fırın ürünleri.

9- Aşırı tuz eklenmiş her türlü gıda. 

10- Ve tabii ki Çin tuzu eklenen her türlü besin. (Hazır çorbalara dikkat!)

Kalp Dostu Egzersiz Önerileri

Hareketsiz yaşam tüm dünyayı etkilediği için bu doğrultuda savaş verilmeye devam ediyor. Çünkü fiziksel aktivite ömrü uzatan, zindeliği arttıran, kalp sağlığını olduğu kadar ruh sağlığını da iyileştiren önemli bir etmen olarak gösterilmesine karşın ne yazık ki bu konuya hak ettiği değer verilmiyor. Ancak hangi yaşta olunursa olunsun harekete geçmek için geç değil...Avrupa Kardiyoloji Derneği, kalp damar hastalıklarından korunmak için her yaştaki sağlıklı bireyin fiziksel aktiviteye başlamasını öneriyor. Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Duyuler, 'Yağ yakılması ve fazla kilodan kurtulma, kan basıncı kontrolünü kolaylaştırır, iyi kolesterolünüzü yükseltir, kötü kolesterolünüzü düşürebilirsiniz' diyor.


Çocuklarda Beslenmenin Önemi

6-12 yaş aralığı çocuklar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken, 2 kg ağırlık artışı gözlenir. Bu dönem de okul çağına denk gelmektedir. Kızlar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16'dır.

 

Enerji ihtiyacında ise çocuklar arasında kıyas yapmak uygun olmayacaktır. Her çocuk için boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite düzeyi değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak bazal metabolizma hızı değişir. Büyümeleri için özel bir besin kaynağı yoktur. Alınan kalorinin çoğu; tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ürünleri ve kurubaklagiller, et ürünleri gibi proteinden zengin besinlerden sağlanmalı. Yağ, tuz ve şeker içeriği fazla olan paketli gıdalardan uzak durulmalı.

 

Günlük 2-3 bardak kadar süt kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılarken D vitamini ile zengileştirilmiş sütler tercih edilmelidir. Güneşte yeterli vakit geçirilirse ve kaynaklarının alımı yeterli olursa vitamin D takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Meyve ve sebze miktarlarını arttırararak lif ihtiyacı giderilebilir. Potasyum eksikliği yaşanmaması için meyve, sebze ve kuru baklagil tüketimine özen gösterilmeli.

 

Okul çağındaki çocuklarda kahvaltı başarıyı ve büyümeyi etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle içeriği kaliteli olmalı. Kahvaltı edemeyen, alışkanlık haline getirememiş olan çocuklar için süt veya taze sıkılmış meyve suyu bile birer seçenek olabilir.


VELİLERİMİZE MEKTUP

 Kimse kimseye yaşamayı  öğretemez. Çocuğunuza hayatı hazır bir reçete olarak sunamazsınız.Çocuğunuzun hayat yolunu çizemezsiniz.Ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz.

                   Sevginin büyükten küçüğe, saygının küçükten büyüğe yöneleceği doğru değildir.Büyüğün küçüğe göstereceği saygı, küçüğe saygılı olmayı öğretir.Çocuğa saygı demek ,onun bağımsız bir  varlık olduğunu kabullenmek demektir.

                Fazla sevginin çocuğunuza bir zararı olmaz.Zararlı olan yanlış sevgidir.Çocuğunuza bir çok şeyi şartlı olarak verebilirsiniz.Ancak sevginiz "şartlı" değil  ''kayıtsız''   olmalıdır.Çocuğunuz en çok sevgiyi hak etmediğini düşündüğünüz zaman sevgiye ihtiyaç duyar.

                  Çocuklarınıza verebileceğiniz en değerli hediye ilgi ve zamanınızdır.

                Hoşgörü , çocuğunuzu sizin istediğiniz gibi davranmaya isteklendirir.Hoşgörü karşımızdakini istediğimiz gibi  davranmaya zorlamak değil,kendi istediği gibi olmasına  imkan vermektir.Hoşgörü ile büyüyen çocuklar sabırlı ve  hoşgörülü olmasını öğrenirler.

              Çocuğunuza öğüt vereceğinize ona  örnek  olun.Kibarlık ,vericilik,dürüstlük ancak yaşanarak öğrenilir.Örneğin  bir satıcının size fazla verdiği para üstünü mutlaka çocuğun önünde geri verin.

             Çocuğunuz tabağındaki yemeği bitirmekte zorlanıyorsa,bitirmeye mecbur etmek yerine yarısını yemesini isteyin.Belki yarım tabak eksik yemek yer , ancak adına UZLAŞMA  denilen  ve   hayatı yaşanılır kılan bir  özellik kazanma yolunda önemli bir adım atar.

            Çocuğunuzu değiştiremezsiniz.Onu ancak değişim için cesaretlendirebilirsiniz,isteklendirebilirsiniz.Çocuğunuzu değiştirmeye çalışmak, onun üzerine oturmaya benzer.İstediğinizi elde ettiğinizi düşündüğünüz anda,altta kalanın enkaz olduğunu fark edersiniz .Çocuğunuzun sahip olmadığı özelliklere  üzülmek yerine ,sahip olduklarına sevinin.

           Eğitim doğruları söylemek değil, doğruları yapmaktır. Çocuğunuza vereceğiniz eğitimin amacı  onun sorumluluk düzeyini geliştirmek ve olgunlaşmasını sağlamaktır.

            Takdir edilen ve övülen çocuklar anne babalarını ve arkadaşlarını takdir etmeyi öğrenirler.Atalarımız "Taç giyen baş akıllanır." demişler.Çocuğunuza olumlu sıfatlarla küçük başarıları karşısında yaklaşırsanız  en büyük hazine olan kendine güven duygusunu kazandırırınız.

           Dünyaya onun gözünden bakmaya çalışın.Göreceksiniz daha çok gülecek ,daha içinizde geldiği gibi davranacak,daha meraklı, daha önyargısız,daha kararlı olacaksınız.

           Kullanma yönergesine sahip olmadan kullandığımız tek varlığımız çocuğumuzdur.

          Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır  ; nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabileceği bir şey bulmak ve istediği şeyi var gücüyle dayatmak.

           Erdemli eğitim insana saygı ile başlar.Erdemli ,bilgili,onurlu insanların ailesi,sokağı, kenti ve ulusu daha erdemli olur.Erdemli eğitimle eğitilmiş insanın  varlığı  mutluluğun da kaynağıdır.

 


  Çocuklara Yönelik Akıllı Saatler Tehlike Yaratıyor

Ailelerin çocuklarına kolaylıkla ulaşması ve anlık olarak bilgi sahibi olmasını sağlamak gibi masum bir amaçla üretilen çocuk akıllı saatleri, zayıf güvenlikleri sebebiyle büyük tehlike oluşturuyor. Zira içinde GPS bulunan çocuk saatlerine, kötü niyetli kişiler sızıp çocuğun o anki konumunu öğrenebiliyorlar


 

Sevgili anneler! Hepimize ayna tutacak bir araştırma ile baş başayız…

ABD´de yapılan yeni bir araştırma bebeklerin giriştikleri işleri tamamlamayı ebeveynlerini izleyerek öğrendiklerini; zorluklardan yılmayan ebeveynlerin farkına varmadan çocuklarına da aynısını öğretmekte olduğunu gösterdi.

Ev işlerini sonuçlanmadan bırakmak sandığınızdan daha zararlı olabilir. Ebeveynler bebeklerin kendilerini basit işleri tamamlarken ya da yarıda bırakırken de izlediklerinin farkında olmalı.


 

    Spor Yapmanın Faydası

Kasları güçlendirir.   Vücut dayanıklılığını artırır, esneklik verir.   Kemikleri güçlendirir ve kemik yoğunluğunun artmasını sağlar.   Vücut enerjisinin artmasını sağlar, zindelik verir.   Kilonuzu dengede tutmanızı sağlar ve eklemlere binen yükü azaltır.   Depresyonu ve kaygıyı engeller

 


Çocuklarda İçsel Denetimi Nasıl Geliştirebiliriz?

TIKLAYINIZ


 

Hareketsiz yaşam tüm dünyayı etkilediği için bu doğrultuda savaş verilmeye devam ediyor. Çünkü fiziksel aktivite ömrü uzatan, zindeliği arttıran, kalp sağlığını olduğu kadar ruh sağlığını da iyileştiren önemli bir etmen olarak gösterilmesine karşın ne yazık ki bu konuya hak ettiği değer verilmiyor. Ancak hangi yaşta olunursa olunsun harekete geçmek için geç değil…


 

Sevgili genç anneler siz siz olun çocuklarınız ile doya doya içinize sindire sindire her anın tadını çıkararak vakit geçirin.


 

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başlıca kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.  Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale gelmekte, bu sebeple hastalık bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın önlenmesinde en önemli husus kişisel korunma tedbirlerinin alınmasıdır.


 

            SAĞLIK NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü´ne göre sağlık; sadece hastalık ve hastalığın olmaması değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik hali olarak tanımlar.


 

Ders Çalışmada Anne Babanın Psikolojik Baskısı…

 

Toplumlumuzda genel olarak çocuklar, sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak değil de bağımlı kişiler olarak yetiştirilmektedir. Bunun sonucunda çocuklar, bağımlı kişiliğe bağlı olarak, sorumluluk almaktan korkan, kendi ayakları üzerinde duramayan, kendi kararlarını veremeyen çocuklar olarak karşımıza çıkmaktadırlar

 

On asır önce dünyanın en büyük ve çok değerli Müslüman hekimi Buharalı İbn Sina der ki: "Günde bir defa ye; kuvvetli ye; bu sana kâfi gelir; zira bağırsaklarımız uzun olduğundan hazım devresi uzun sürer. Eğer bağırsaklarımız kuşlarınki gibi kısa olsaydı nefes alır gibi yerdik."


 Bereketli üç ay olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarından Recep ayına kavuştuk. Rabbimize sonsuz hamd olsun.

Sevgili Peygamberimiz Recep ayı boyunca:

"Allahümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa´bane ve bellığnâ Ramazân."

Allah´ım bize Recep ve Şaban´ı mübarek kıl ve bizi Ramazan´a ulaştır. (Amin) duasını çokça söyler ve söylenmesini tavsiye ederdi. 


 

AŞI UYGULAMALARI

Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ulusal aşı programı kapsamında ilçemizde/okulumuzda aşılama hizmeti sunulmaktadır. Önümüzdeki günlerde aşı ekipleri okulumuza gelerek öğrencilerimize aşı uygulayacaktır.

Amacımız; aşı ile korunulabilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkları ve ölümleri önlemektir. Bu şekilde hem aşılanan çocuklarımız hem de toplum bireyleri hastalıklardan korunmaktadır.


 

         Sigara içmenin uzun vadedeki etkilerini şunlardır :

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI :

Sigara içmek kalbin çalışma yapısına büyük zararlar verir ve damar sağlığına büyük ölçüde zararlıdır.

Kalk krizi riskini 4 kat arttırır bunun sebebi kalbe giden damarları kalınlaştırarak daralmasına sebep olmasıdır.

Ayrıca sigara içmek kalp ritmini zararlı bir şekilde arttırır, kan basıncını yükseltir ve kanınızda pıhtılaşmalar olmasına sebep olur.


 

        ÇOCUKLAR NİÇİN YARAMAZLIK YAPARLAR

Çocuklar iki nedenden dolayı yaramazlık yaparlar; daha iyiyi bilmezler ya da yapmak zorunda oldukları şeyi yapmamayı seçerler. Doğru davranış için ana - baba ilk önce sorunun ne olduğunu tespit etmelidir. Yetersizlik mi yoksa itaatsizlik mi? Eğer çocuğunuz ne yapacağını bilmiyorsa, o zaman bunu düzeltmenin en iyi yolu, uygun davranışın ona öğretilmesidir


 

        ANNELER DİKKAT!

Okula başlayan bazı çocukların, anneye fazla bağımlı olduğunu, bazı çocukların ise güven sorunu yaşayabilecekleri gibi, anne ve babaları tarafından sevilmedikleri duygusuna kapılabileceklerini ifade eden Rehberlik Servisimiz, bunların çok iyi gözlemlenip, okula niçin gitmesi gerektiğinin, anlayabileceği bir dille anlatılması gerektiğine dikkati çekti


 

        Karışık Yemenin Zararları

Mizaca uymayan veya birbirine uygun olmayıp, hazmı için ayrı enzimler gerektiren yemekler, birbiriyle karıştığında, hazmolamadan çürür. Mesela, karbonhidratlar ile proteinler, süt ürünleri ile balık, birkaç inekten sağılarak karıştırılan süt, karışık et (örneğin, aynı cinsten iki farklı hayvanın eti, bir hayvanın eti ile bir diğerinin yağı, dana ile tavuk eti veya aklınıza gelebilecek herhangi bir et kombinasyonu), balık ile et, karışık yağlar (örneğin, koyun ile tavuk yağı, katı yağ ile sıvı yağ) birbirlerine zıttır.  

 


         

        Yemeği iyi çiğnemenin faydaları

• Yemeği iyi çiğneyen, az çiğneyene göre, daha az yer içer. Çünkü yemeğin enerjisini eksiksiz kullanmış olur.
• Karışık yemeğin zararı azalır.
• Hazım süreci kısalır.
• Mide, pankreas, karaciğer ve bağırsakların işi kolaylaşır.
• Çok daha az enzim (insülin dahil) harcanır.
• Mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, bağışıklık sistemi, diyabet, tümör, kanser, alerji, diş çürümesi, sinir ve ruh hastalıklarından korunmuş olunur.
• Mevcut hastalıklar hafifler. 


         Lütfen Çocuklarımızı uzak tutalım

Asla yememeniz gereken 10 yiyecek listesinin başında fastfood türü yiyecekler geliyor. Hamburger,Dondurulmuş gıdalar, paketlenmiş bisküvi, kek, cips gibi abur cuburlar ,  Renkli şekerlemeler, Şeker hamurlu pasta ve kurabiyeler, kızarmış tavuklar ve daha bir çok fastfood ürünle beslenen kişilerin şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarını daha fazla yaşadıkları biliniyor.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.03.2019 - Güncelleme: 24.10.2023 13:44 - Görüntülenme: 412
  Beğen | 9  kişi beğendi